A fény kétréses interferenciája. Biztos ez a valóság,amit érzékelsz?

Posted on

Semmi sem szilárd vagy mégis ? Hogy látjuk mi emberek a világot?

Érzékszerveinkre támaszkodva természetesnek vesszük a körülöttünk lévő tárgyakat, élőlényeket ,anyagot. Ezeket relatív jól észleljük, sőt azok sebességét helyzetét illatát is .Más élőlények szinte ugyanolyannak látják és érzékelik . Persze minden fajnak megvan a maga sajátossága. Érzékszerveik az életük fenntartásához igazodott. Például,  van aki jobban vagy többet lát, mint az ember, de nincs jó szaglása és van aki nem lát semmit, de más érzékszerve kifinomultabb.

Biztos ez a valóság ?

Anyag vagy hullám ? Jó kérdés. A kvantumfizika kísérleti eredményei azt mutatják ,hogy a valóság nem is hasonlít arra, amit mi érzékelünk. Az első két-réses (double-slit)  interferencia-kísérletet Thomas Young végezte 1801-ben.
Te jó ég ennek már több mint 200 éve! Mégis, keveset tudunk róla.
Nézzük meg dióhéjban, mi is ez.
Egy részecske, lehet egyszerre több helyen.Az elektronok néha hullám, néha anyagként viselkednek. Ha megfigyelik őket részecskék (anyag) és ha nem figyelik meg akkor (energia) hullámok.
Érdekes ha megfigyelem ott van egy tárgy, ha nem figyelem nincs? Ez így furán hangzik, mert túlságosan leegyszerűsítettem és én nem vagyok fizikus. Ha felkeltette érdeklődésed ez a téma  keress rá!  Szerintem nagyon izgalmas és érdekes a kvantummechanika világa.

Ebből a videóból sok minden kiderül, ha szereted a természet tudományokat.

 

forrás: wikipédia