Hallottál Szokotra szigetéről, ahol megállt az idő?

Posted on

Szokotra angolul: Socotra ,magával ragadó,a táj hihetetlen szépsége és változatossága,olyan mint egy idegen világ, ahol megállt az idő.

Jemen területéhez tartozó trópusi szigetcsoport az Indiai-óceánban, ami négy szigetből áll: Szokotra, Abd al Kuri, Szamha, Darsza. Az ország közigazgatásának elhanyagolt felfedezetlen területe a legrégibb, ősibb civilizációk helyszínének egyike.

Magával ragadó,a táj hihetetlen szépsége és változatossága,olyan mint egy idegen világ. Fehér homokdűnék, fura fák, fura állatok, nagy hegyek karsztbarlangok, ilyet még az nagypapám sem látott … A sziget élővilága egyedülálló. A szigeten körülbelül 900 növényfaj él, közülük 300 sehol máshol nem található meg a Földön.

Socotrai dalosseregély (Onychognathus frater)

Itt él  a socotrai dalosseregély (Onychognathus frater ), a socotrai napmadár, a socotrai veréb, a socotrai sármány, a socotrai nádiposzáta, és egy különleges dögevő ragadozó madár  is él a szigeten. Fura gyíkok , kaméleon és denevérek is élnek itt. A vízeiben fura halak úszkálnak. Szokotra (angolul: Socotra) ma, teljes egészében az UNESCO természeti világörökség része. Az Indiai-óceán Galápagosának is nevezik.

A fősziget, Szokotra, amely a szigetcsoport területének 95%-át teszi ki. Nagy része kopár, hegyes táj, de a parti síkságokon és a völgyekben datolya, mirha, tömjén, aloé terem és kecskét, marhát tenyésztenek. Socotrán meglehetősen szélsőséges időjárás uralkodik a legkedvezőbb  időszak október elejétől április végéig tart.

Legnagyobb települése Hadibo korábbi nevén Tamrida 9 ezer lakossal. A főszigeten van repülőtér, a tömegközlekedési eszközök a mikrobuszokra korlátozódnak. A szigetre látogató idegenek számát hatóságilag korlátozzák.

Dracaena cinnabari (sárkányfa)
Dracaena cinnabari (sárkányfa)
Palacktörzsű fák
Vádi a szigeten
Vádi a szigeten
Tájkép, Qlinsia
Tájkép, Qlinsia
Táj, Ar’ar

 

Nézd meg a videót, milyen csodálatos és különleges ez a sziget !

forrás+kép : wikipédia