Vénusz projekt a jövő városa, látvány videóval.Neked tetszene?

Posted on

Jacque Fresco szerint a szegénységet, a bűnözést, a korrupciót és a háborút a mai világ profitorientált gazdasági rendszeréből fakadó hiány okozza. Kidolgozott egy elméletet.

Ismét egy kis érdekesség…

 

A Vénusz projekt az elmélet

Érvelése szerint a profit-motívum elfojtja a társadalmilag megtérülő technológia fejlődését. Az amerikai jövőkutató Jacque Fresco állítja, hogy ha a technológiai fejlesztéseket a haszonszerzéstől függetlenül végeznék, akkor több erőforrás jutna el több emberhez, mivel bőségesen termelhetővé válnának a termékek. Az erőforrások ezen újszerű bősége lecsökkentené a megszokott emberi individualizmust, a korrupciót és a kapzsiságot, és amit felváltana az, hogy az emberek segítenének egymásnak.
Fresco hite szerint most lehetővé vált, hogy elérjünk egy olyan társadalmat, amelyben az emberek „hosszabb, egészségesebb és értelmesebb életet élhetnek”. Fresco úgy véli, hogy a monetáris rendszer és a vele járó folyamatok, úgy mint munkaerő és verseny, tönkreteszi a társadalmat és vissza tartja az embereket attól, hogy kihasználják teljesítőképességüket. Szerinte az elmélete a legnagyobb hasznot hoznák a legtöbb ember számára.
Elmondása szerint az elmélete a nagy gazdasági világválságot megelőző évekből merít.
Fresco szerint a jelenlegi globális gazdasági rendszer először át kell, hogy essen egy jelentős válságon, mielőtt az emberek elvesztik hitüket a monetáris rendszerben, míg legvégül más irányokat keresnek majd.
A Fresco által „erőforrás-alapú gazdaságnak” nevezett rendszer a projekt alapvető fontosságú eleme.
Ez a rendszer a meglévő erőforrásokat használja a pénz helyett, hogy az elosztás igazságos legyen, a legemberségesebb módon.
Ebben a rendszerben a termékek és szolgáltatások minden pénz használata nélkül mindenki rendelkezésére állnak.

Forrás: wikipedia.org/wiki/V%C3%A9nusz_projekt

 

A cikk érdekességképpen készült, ha érdekesnek találtad, de kevésnek tartod keress rá!

Tetszett a bejegyzés? Legyél te az első aki kedveli!