Göbekli Tepe.Hallottál róla?

Posted on

Göbekli Tepe egy különleges, titogzatos régészeti lelőhely a mai Törökországban, a semmi közepén.

Ismét egy érdekes hírmorzsára akadtam.

Göbekli Tepe egy különleges, titogzatos régészeti lelőhely a mai Törökországban, a semmi közepén.
Izgalmas elmélet a civilizáció hajnaláról a Würm-glaciális jégkorszak vége felé.A szenzációs 12 000 éves régészeti lelőhely felülírhatja a civilizáció kialakulásáról alkotott eddigi elméleteket.
Klaus Schmidt, a Német Régészeti Intézet (DAI) munkatársa 1994 őszén Törökország délkeleti részét járta, feltárásra váró helyszínt keresve.A hegytetőre felérve szinte pillanatok alatt pattintott kőszerszámok rengeteg szilánkjára talált.
1995-ben Schmidt és a Német Régészeti Intézet munkatársai a sanliurfai városi múzeum támogatásával feltárásba kezdtek Göbekli Tepében.
A lelőhelyen végzett feltárások során a romok kiásásakor az emberiség eddig ismert legkorábbi körtemplomait tárták föl. A régészek szénizotópos mérései alapján az építmény mintegy 12 000 éves.

Fotók: >  1  / 2  / 3  /  4  /  5  /  6

Micsoda? :O
1200px-Göbekli2012-14A kőoszlopok 6-7 ezer évvel a híres Stonehenge előtt épültek ráadásul faragott állat formák is láthatóak a köveken.A rajtuk levő domborművek állatokat ábrázolnak.
A kőoszlopok gigásziak, a legnagyobbak 5 és fél méteresek, súlyuk 15 tonna körül van.

Fotó : By Klaus-Peter Simon – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20133215

Nem minden kőgyűrűt  tártak fel de a 2003-ban végzett geomágneses vizsgálatok szerint legalább húsz kőgyűrű rejtőzik egymás mellett, látszólagos összevisszaságban a föld alatt.
Jelenleg Göbekli Tepén található szentély a világon a legrégebbi emberi kéz által emelt építészeti alkotás.

Elképesztő nem de!

A kőkorszak az őskor egy szakasza, körülbelül 2,4 millió évvel ezelőttől i. e. 4500-ig tart. Az emberré válás evolúciós folyamatában a kőkorszak azt a szakaszt takarja, ami kőeszközök kizárólagos használatával jellemezhető.

Kik építhették ?Az ősemberek talán?
Az emberré válás folyamatának hajnalán ősünk gyűjtögetéssel,vadászattal, halászattal szerezte meg a táplálékát.Hordákban éltek barlangokban laktak jobb esetben.Ráadásul a lelőhelyen, akkor még jégkorszak volt.

Hogyan építették?
Jégkorszak végén ekkora tudással ki rendelkezett, építészet tervezés kivitelezés anyagbeszerzés élelem ellátás stb… munka folyamata, szerszámok ?? Még lovuk sem volt! Az eddigi ismereteink szerint az ősember nem lehetett.
Talán mégsem volt olyan fejletlen az ősember? Kérdések kérdések!

Mivel és miért ?
Ősszerszámok: – talált kő, bot, csontdarab szakóca lándzsa, dárda, kőbalta, szigony íj, nyíl.Közösségi életük, családias és vándor életmódot folytattak,oda költöznek, ahol a legtöbb gyűjtögetni vagy vadászni való akadt. Akkor minek, kinek kellett ez a szentély város?
Reméljük hamarosan választ találnak ezekre a kérdésekre is.

Ha felkeltette érdeklődésed ez a téma  keress rá!


 

Gobekli Tepe – National Geographic angol:

 

Még több infó ehhez a témához: – https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe

Forrás : wikipédia  Fotó : By Klaus-Peter Simon – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20133215