Irány Görögország!

Görögország gazdag kultúrája, azúrkék vizű strandjai vonzó úti céllá teszi az országot.

 

Athén

Athén antik neve Athénai (Ἀθῆναι) volt, ami többes számú alak, mert több falu egybeolvadásából született. A névnek nincs határozott görög etimológiája. A görögök úgy gondolták, Athéné istennőről kapta a nevét, de az is éppoly elképzelhető, hogy az istennő kapta a nevét a városról. Athén története a neolitikumban kezdődik, mint egy dombtetőn levő erőd az Akropoliszon (“magas város”), valamikor az i. e. 3. évezredben. Az Akropolisz egy természetes védhely, ami ellenőrzése alatt tartja a környező síkságot.
Athén majdnem folytonosan lakott volt a legutóbbi legalább 3000 évben. Az ókori görög világ vezető városává vált az i. e. 1. évezredben. Az i. e. 5. században elért kulturális vívmányai lefektették a nyugati civilizáció alapjait. A középkorban Athén először lehanyatlott, utána a Bizánci Birodalom idején magához tért. Athén viszonylagos virágzásban volt a keresztes háborúk idején, hasznot húzva az itáliai kereskedelemből. Az Oszmán Birodalom alatti hosszú hanyatlása után a 19. században újra felemelkedett mint a független Görögország fővárosa.Lakossága elővárosokkal együtt körülbelül 3,5 millió, ez Görögország lakosságának mintegy 35%-a. A város napjainkban keleti irányban növekszik, Attika félszigetén.
Görögország államforma: köztársaság Pénznem: euró EU-csatlakozás: 1981. január 1.

Kalabaka

Kalabaka ( görög : Καλαμπάκα , Kalabaka alternatív átiratai is Kalambaka és Kalampaka ) egy város és egy község a Trikala területi egység részén (Thesszália) Görögországban. A lakosság 1998-ban 21.991 volt, ebből 8.330 a városban. Látványoságai a Metéora és a kolostorok. 1995-ben egy régi síremléket találtak Kalabaka-ban, amely a Kr.e. 20. századból származik.Egy görög felirat a falon, az egyik város legrégebbi templomán (Keresztelő Szent János), arról tanúskodik, hogy e település létezett.Neve egy ókori görög néven Aiginion.A Kalabaka a régi Thesszália Vasút északnyugati terminálja,amely jelenleg az OSE része.

Paralia Litochoro

Itt találjuk az Olympos-hegyet, amely az Istenek lakhelyeként ismert a görög mitológiából.Csúcsa 2917 m magas, majdnem mindig felhő borítja.Csúcsa felé törve a festői Litochoro falun át az Olympos gyönyörű és egyedi természeti környezetét láthatjuk.Stavros kilátóból pedig tiszta időben az egész Katerini-öböl látványa tárul elénk.

(forrás: Wikipédia )


Görögország fotógaléria

Budapest -> Athén -> Kalambaka -> Paralia, Litochoro -> Athén -> Budapest

Fotók utazás: Anna  Attila
Nem saját utazásom,de szívesen megosztottam veletek  🙂


 

 

 

 

 

Írok a vendégkönyvbe >>

Tetszett a bejegyzés? Legyél te az első aki kedveli!