Irány Görögország!

Posted on

Görögország gazdag kultúrája, azúrkék vizű strandjai vonzó úti céllá teszi az országot.

 

Athén

Athén antik neve Athénai (Ἀθῆναι) volt, ami többes számú alak, mert több falu egybeolvadásából született. A névnek nincs határozott görög etimológiája. A görögök úgy gondolták, Athéné istennőről kapta a nevét, de az is éppoly elképzelhető, hogy az istennő kapta a nevét a városról. Athén története a neolitikumban kezdődik, mint egy dombtetőn levő erőd az Akropoliszon („magas város”), valamikor az i. e. 3. évezredben. Az Akropolisz egy természetes védhely, ami ellenőrzése alatt tartja a környező síkságot.
Athén majdnem folytonosan lakott volt a legutóbbi legalább 3000 évben. Az ókori görög világ vezető városává vált az i. e. 1. évezredben. Az i. e. 5. században elért kulturális vívmányai lefektették a nyugati civilizáció alapjait. A középkorban Athén először lehanyatlott, utána a Bizánci Birodalom idején magához tért. Athén viszonylagos virágzásban volt a keresztes háborúk idején, hasznot húzva az itáliai kereskedelemből. Az Oszmán Birodalom alatti hosszú hanyatlása után a 19. században újra felemelkedett mint a független Görögország fővárosa.Lakossága elővárosokkal együtt körülbelül 3,5 millió, ez Görögország lakosságának mintegy 35%-a. A város napjainkban keleti irányban növekszik, Attika félszigetén.
Görögország államforma: köztársaság Pénznem: euró EU-csatlakozás: 1981. január 1.

Kalabaka

Kalabaka ( görög : Καλαμπάκα , Kalabaka alternatív átiratai is Kalambaka és Kalampaka ) egy város és egy község a Trikala területi egység részén (Thesszália) Görögországban. A lakosság 1998-ban 21.991 volt, ebből 8.330 a városban. Látványoságai a Metéora és a kolostorok. 1995-ben egy régi síremléket találtak Kalabaka-ban, amely a Kr.e. 20. századból származik.Egy görög felirat a falon, az egyik város legrégebbi templomán (Keresztelő Szent János), arról tanúskodik, hogy e település létezett.Neve egy ókori görög néven Aiginion.A Kalabaka a régi Thesszália Vasút északnyugati terminálja,amely jelenleg az OSE része.

Paralia Litochoro

Itt találjuk az Olympos-hegyet, amely az Istenek lakhelyeként ismert a görög mitológiából.Csúcsa 2917 m magas, majdnem mindig felhő borítja.Csúcsa felé törve a festői Litochoro falun át az Olympos gyönyörű és egyedi természeti környezetét láthatjuk.Stavros kilátóból pedig tiszta időben az egész Katerini-öböl látványa tárul elénk.

(forrás: Wikipédia )


Görögország fotógaléria

Budapest -> Athén -> Kalambaka -> Paralia, Litochoro -> Athén -> Budapest

Fotók utazás: Anna  Attila
Nem saját utazásom,de szívesen megosztottam veletek  🙂


 

 

 

 

 

Írok a vendégkönyvbe >>

Tetszett a bejegyzés? Legyél te az első aki kedveli!