Barangolás Szlovéniában.Energia park Orchidea Farm Bakonaki-tó

Posted on

Szlovén kirándulás egy kis fényképezővel a zsebben.

Szerző Ejva.R Utazó és a fotók  Melanie A.R.

Lendva 


A település nevét a folyóról kapta, amelynek elnevezése a szláv lendava (= ugar, parlag) főnévből származik. Korábban Alsólendva, Alsólindva, szlovénül: Lendava, korábban Donja Lendava, horvátul Lendva, korábban Lendva Dolnja, németül: Lindau, korábban Unter-Limbach, vendül: Dolenja Lendava város és község Szlovéniában, a Pomurska régióban. A szlovéniai magyarok központi települése.

Muraszombattól 30 km-re délkeletre, Lentitől 19 km-re délnyugatra, Rédicstől 10 km-re délre, Tornyiszentmiklóstól 6 km-re nyugatra fekszik. A várost érinti az A5-ös autópálya, amely az M70-es autóúthoz csatlakozik. A település a Lendva-patak partjára, a város fölé magasodó Vár-, és Szőlőhegy nyugati lábához települt. Vasútvonalát 1880. október 12-én adták át a Csáktornya-Lendva-Rédics-Zalaegerszeg-vasútvonalként. A magyar határátmenet 1947-ben történt felszedése után vasúton csak Horvátország felől közelíthető meg, a teherforgalmat szolgáló pályán.

Vinarium torony

A Vinarium torony (szlovénül: stolp Vinarium) 53,5 m magas kilátótorony Szlovéniában, a Lendvához tartozó Hosszúfaluhegyen. A torony a szlovén–magyar határ közelében, a Lendvától északkeletre elterülő Lendva-hegyen 302 m-es tengerszint feletti magasságban található. A toronyból Szlovénia mellett Magyarország, Ausztria és Horvátország területére is jó kilátás nyílik. 2015. szeptember 2-án nyitották meg a látogatók előtt. Az építmény évi 30–50 ezer látogatót vonz. A kilátó váza forgási hiperboloidot alkotó acélrudakból áll. A torony tetején egy zárt, üvegezett kilátószint és egy nyitott, szabadtéri kilátószint található. A torony közepén lift helyezkedik el, körülötte pedig lépcső található. A kilátó földszintjén helyi fehérborokat is kínáló ajándékbolt, valamint presszó kapott helyet.
A Vinarium toronyba a belépők: felnőtt jegy 7 euró/ fő, csoportoknak, diákoknak, nyugdíjasoknak 5 euró/fő.

Nevezetességek

 • Lendva vára
 • Szent Katalin-plébánia
 • Bánffy Központ
 • Színház- és Hangversenyterem Terme Lendava termálfürdő
 • Lendvai evangélikus templom
 • Szentháromság-kápolna

Dobronak


Dobronak (szlovénül Dobrovnik) többségében magyarok által lakott falu a Muravidék középső részén, Szlovéniában. A trianoni békeszerződésig Zala vármegye lendvai járásának része, ma az azonos nevű község (járás) központja.
Lendvától 13 km-re, Muraszombattól 20 km-re van. A falutól 3 km-re északnyugatra található a Bakónaki-patak (Bukovniški potok) felduzzasztásával létrehozott Bakónaki-tó (Bukovniško jezero).

Nevezetességei

 • Szent Jakab templom
 • Dobronaki ház

 

Energiapark

Erdei gyógyító Hartman-pontok, földenergia energiavíz. Töltődj fel Dobronakon az Ős-erővel!
Dobrovnik és környéke igen geotermikus , több helyen forró termálvizek  törnek fel fúráskor.Pozitív, gyógyító energiákkal, erős földsugárzással is rendelkezik.  Ezért kialakítottak egy parkot.  Út közben látunk táblákat megszámozva padokkal. Sétáljunk egyes pontok között és 10 percig lazítsunk, pihenjünk a kihelyezett padokon. Minden pont más más betegség gyógyítására  való.
Van aki hisz benne van aki nem. A környék mindenképpen  kellemesen ki lehet kapcsolni. Az parkerdő szép a Bakónaki tó hangulatos. Itt található a Szent Vid forrás,aminek a  vize hideg tiszta,állítólag ez is gyógyító és a Szent Vid-kápolna, ahol  legerősebb az energia.Legalább is ezt mondják.

Parkolóban kávézó  fagyizó, bringa szerelő pont és  mosdó található.
Parkolódíj  van ami 2-2,50 euró között mozog egy napra . Egyébként ingyenes.

 

Orchidea Farm Trópusi kert

Az „Ocean Orchids” Közép-Európa legnagyobb talán egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra,4 hektáros üvegházban. A hőt geotermikus energiával saját termálkútjukból állítják elő . A terület alatt forró termálvizet találtak.A kút a kis üvegpiramis alatt látható. A trópusi kertben kis  tó és  vízesés is található .

 

Bakónak


Bakónak (szlovénül: Bukovnica, vendül Bükovnica) Muraszombattól 15 km-re északkeletre a Vendvidéki-dombság (Goričko) tájegységben a Bakónaki-patak mentén erdők között fekszik.

Nevezetességei

 • Szent Kereszt tiszteletére szentelt kápolna
 • Római kori halomsírok
 • Horvát-Kovácsműhely
 • Két műemléki védettségű borospince

Útvonal


Térkép:  Lendva -> Bakónak -> Dobronak  

Forrás ::  Wikipédia 

 

Fotóalbum

Szlovénia Lendva Bakónak Dobronak

Az ember körbeutazza a világot, keresve azt, hogy mire vágyik, majd hazamegy, és megtalálható.”

George Moore (citatum.hu)


 • Tetszett a bejegyzés? Legyél te az első aki kedveli!