Mit rejtőzik az Antarktisz jege alatt?

Érdekességek az Antarktiszról dióhéjban.
Az Antarktisz más néven Déli-sarkvidék. Sokszor nevezik a világ legnagyobb sivatagjának, mert éghajlata rendkívül száraz. Átlag hőmérséklete télen –40 °C és –70 °C között alakul, míg nyáron –15 °C és –35 °C között mozog. Azért mégse gondoljuk hogy itt soha nincs jó idő,hiszen a kontinens egyes partvidékein nyáron akár plusz Celsius-fok is előfordulhat. A szél akár a 320 km/h is lehet. A jég átlagos vastagsága megközelítőleg 2000-3000 méter. Az antarktiszi jég térfogatát kb. 29 millió km³-re becsülik és az Antarktisz jegében található a Föld vízkészletének 97%-a.
Antarktisz a Föld legvulkanikusabb helye. (  Antarktiszi vulkánok listája itt  )
A Vosztok-tó édesvizű és a legnagyobbika annak az eddig ismert 150 tónak, amelyek az Antarktisz jégpáncélja alatt találhatóak. Az kutatók már évtizedek óta próbálkoztak a fúrással a tó vizéhez érni. Végül is sikerült. A mintákat  elemzik már egy jó ideje. Azért akad egy kevés  információ az elért eredményekről. Ha érdekel keress rá.

Az Antarktisz szárazföldi jégtakarója az üledékminták lenyomatai alapján megközelítőleg 33,6 millió éves.Nyugat-Antarktisz az Antarktiszi-félszigetet, a félsziget melletti szigetvilágot és a Transzantarktiszi-hegységet foglalja magába. Kelet-Antarktisz hatalmas kiterjedésű pajzsterület, legnagyobb részt sík felszínű ősmasszívum. Izgalmas felfedezés, hogy a földrész egykor Gondwana(ősi szuperkontinens) része volt, ami a 180 millió éve felbomlott.

A Zord időjárása miatt kevesen kutatják. Műholdak és egy két kutatóállomás.Az érdeklődés  mégis nagy a kontinens felé és eredmények is vannak. A műholdak adatait felhasználva a tudósok ma már rekonstruálni tudták az Antarktika mélyének geológiai tulajdonságait.
Ilyen lenne az Antarktisz felszíne,ha nem borítaná jég.

Város az Antarktisz alatt ?

Többször felröppent már a hír,hogy az Antarktisz vastag jege alatt egy város bújik meg.A műhold képeken városszerű alakzatban lévő kőzetek láthatók, ami meglepetésként érte a tudósokat.Egyenlőre nem tudni mi az pontosan. Sokan úgy gondolják,hogy Atlantiszhoz hasonlító város van a mélyben. Mások pedig úgy hogy egy földönkívüli faj városának a romjai. Talán egy ősi elveszett civilizáció maradványai?

Nem csak a jelenben hanem a múltban is nagy érdeklődést keltett ez a kontinens.
A második világháború ideje alatt folyamatosan jelen volt a náci Németország az Antarktiszon.Sajátjuknak nyilvánították és elnevezték Neuschwabenlandnak.A kor legkülönfélébb kutatássorozatát végezték a térségben.
Vajon mit csináltak ott igazából?

Antarktisz még sok felfedezésre váró ősi titkok rejthet magában. A  jégpáncél sok mindet eltakar és mi vajnyi keveset tudunk róla. Remélhetőleg fény derül ezekre a kérdésekre is.
Jelenleg az Antarktiszt több nagyhatalom által aláírt szerződés védi és nem engedi rajta a fejlesztéseket és a természeti erőforrások kiaknázását.

Ha felkeltette érdeklődésed ez a téma nézz utána !

Forrás: Wikipédia https://hu.wikipedia.org/wiki/Antarktisz


 

Hits: 374