Vajon mi rejtőzik az Antarktisz jege alatt? Talán egy ősi város?

Posted on

Nézzük meg milyen lenne az Antarktisz felszíne,ha nem borítaná jég!  Ősi város az Antarktisz alatt? Érdekességek az Antarktiszról dióhéjban.

Az Antarktisz más néven Déli-sarkvidék. Sokszor nevezik a világ legnagyobb sivatagjának, mert éghajlata rendkívül száraz. Átlag hőmérséklete télen –40 °C és –70 °C között alakul, míg nyáron –15 °C és –35 °C között mozog. Azért mégse gondoljuk hogy itt soha nincs jó idő,hiszen a kontinens egyes partvidékein nyáron akár plusz Celsius-fok is előfordulhat. A szél akár a 320 km/h is lehet. A jég átlagos vastagsága megközelítőleg 2000-3000 méter. Az antarktiszi jég térfogatát kb. 29 millió km³-re becsülik és az Antarktisz jegében található a Föld vízkészletének 97%-a.
Antarktisz a Föld legvulkanikusabb helye.
Több tava is van, például az egyik a Vosztok-tó édesvizű és a legnagyobbika annak az eddig ismert 150 tónak, amelyek az Antarktisz jégpáncélja alatt találhatóak. Az kutatók már évtizedek óta próbálkoztak a fúrással a tó vizéhez érni. Végül is sikerült. A mintákat  elemzik már egy jó ideje. Azért akad egy kevés  információ az elért eredményekről. Ha érdekel klikk ide!

Az Antarktisz szárazföldi jégtakarója az üledékminták lenyomatai alapján megközelítőleg 33,6 millió éves.Nyugat-Antarktisz az Antarktiszi-félszigetet, a félsziget melletti szigetvilágot és a Transzantarktiszi-hegységet foglalja magába. Kelet-Antarktisz hatalmas kiterjedésű pajzsterület, legnagyobb részt sík felszínű ősmasszívum. Izgalmas felfedezés, hogy a földrész egykor Gondwana ősi szuperkontinens része volt, ami a 180 millió éve felbomlott.

A Zord időjárása miatt kevesen kutatják. Műholdak és egy két kutatóállomás.Az érdeklődés  mégis nagy a kontinens felé és eredmények is vannak. A műholdak adatait felhasználva a tudósok ma már rekonstruálni tudták az Antarktika mélyének geológiai tulajdonságait.
Ilyen lenne az Antarktisz felszíne,ha nem borítaná jég.

 

Város az Antarktisz alatt ?

Többször felröppent már a hír,hogy az Antarktisz vastag jege alatt egy város bújik meg. A műhold képeken városszerű alakzatban lévő kőzetek láthatók, ami meglepetésként érte a tudósokat. Egyenlőre nem tudni mi az pontosan. Sokan úgy gondolják,hogy Atlantiszhoz hasonlító város van a mélyben. Mások pedig úgy hogy egy földönkívüli faj városának a romjai. Talán egy ősi elveszett civilizáció maradványai?

Nem csak a jelenben hanem a múltban is nagy érdeklődést keltett ez a kontinens.
A második világháború ideje alatt folyamatosan jelen volt a náci Németország az Antarktiszon. Sajátjuknak nyilvánították és elnevezték Neuschwabenlandnak. A kor legkülönfélébb kutatássorozatát végezték a térségben.
Vajon mit… ?
Antarktisz még sok felfedezésre váró ősi titkok rejthet magában. A  jégpáncél sok mindet eltakar és mi vajnyi keveset tudunk róla. Remélhetőleg fény derül ezekre a kérdésekre is.
Jelenleg az Antarktiszt több nagyhatalom által aláírt szerződés védi és nem engedi rajta a fejlesztéseket és a természeti erőforrások kiaknázását.

 

Forrás: Wikipédia https://hu.wikipedia.org/wiki/Antarktisz

A cikk érdekességképpen készült, ha érdekesnek találtad, de kevésnek tartod keress rá!
Tetszett a bejegyzés? Legyél te az első aki kedveli és megosztja !