Kirándulás Amszterdamban!

Posted on

Szeretném megosztani veletek egy  amszerdami utazást képekben!

A fotókat Attila. R készítette.
Előtte egy kis információ a városról.

Amszterdam (hollandul: Amsterdam) Hollandia fővárosa és egyben legnagyobb települése. A fővárosi státuszát a Holland alkotmány határozza meg, bár a kormány székhelye Hága. Amszterdamnak 851.573 lakosa van a városban, 1.351.587 a városi területen, és 2.410.960 az amszterdami nagyvárosi területen. A város az Észak-Holland tartományban fekszik az ország nyugati részén, de nem Amszterdam a tartomány fővárosa, hanem Haarlem.

Amszterdam neve az Amstelredamme-ből származik, amely a város eredetére utal egy gát körül az Amstel folyó partján. A 12. század végi kis halászfalu, Amszterdam lett a holland aranykor (17. század) egyik legfontosabb kikötője a világon, amely az innovatív kereskedelem fejlődésének eredménye. Ez idő alatt a város volt a pénzügyek és a gyémántkereskedelem vezető központja. A 19. és 20. században a város sokat bővült, és sok új külvárost terveztek és építettek. Amszterdam 17. századi csatornái és a 19. és 20. századi amszterdami védelmi vonal az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Amszterdam városának legrégebbi történelmi része Slotenben (9. század) fekszik

Éghajlatáról érződik az óceán közelsége: a tél jóval enyhébb, mint hazánkban (januári középhőmérséklet 2,2 °C), a nyár viszont hűvös (júliusban 17,4 °C). Sokat esik az eső.

Látnivalók:

Hollandia művészeti, kulturális terén Amszterdam szerepe vitathatatlan. Számos színház, múzeum található itt, leghíresebb az 1885-ben épített Rijksmuseum, ahol többek között Rembrandt és Vincent van Gogh munkái láthatók. A múzeum 2008-ig felújítás alatt állt, ezalatt a gyűjteménynek több másik múzeum adott otthont. Megemlíthető még a Trópusi Múzeum, amely kiállításait a forró égöv témáinak szenteli, valamint a hajózástörténeti múzeum, a holland tengerjárókkal együtt. Híres épület még a Rembrandt-ház, valamint a Prinsengracht 26. sz. ház, ahol Anna Frank írta naplóját a német megszállás éveiben. Itt látható a világhírű sörfőző cég, a Heineken múzeuma, amit az első Heineken sörgyár épületében alakítottak ki. Ez bemutatja a cég történetét, emellett a sör gyártásának technológiájába is beavatja a laikusokat.

 

Tropenmuseum
Hajós városnézés 
Anna Frank háza
Rembrandt háza
Herengracht
Van Gogh múzeum
Prinsengracht
Het Grachtenhuis
Királyi Palota
Vondelpark
Rijksmuseum
Damrak
Heineken Experience
The Amstel
Központi pályaudvar
Sexmuseum Amsterdam Venustempel
Madame Tussauds Amsterdam
Gyémánt múzeum
Bloemenmarkt
Hajósház múzeum
The Jordaan negyed
De Negen Stratjes
Begijnhof
Haarlemerstraat
Science center NEMO

Tipp: A 2-es villamos szerepel a világ legszebb villamosvonalai között.
Újtemplom, a Begijnhof, a Virágpiac, a Nemzeti Múzeum, a Van Gogh Múzeum és a Vondelpark mellett halad el.

Forrás :Wikipédia

 

Fotók Amszterdamból:
Fotós Attila.R

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .