Varázslatos Hallstatt. Ausztria

Posted on

Varázslatos Hallstatt. Úti tipp képekkel.

Hallstatt osztrák mezőváros Felső-Ausztria Gmundeni járásában.2018 januárjában 778 lakosa volt.

A település a Hallstatti-tó partján fekszik. Róla nevezték el a vaskori prekelta hallstatti kultúrát, amely már kiaknázta a közeli hegyen található sóbányát. A festői fekvésű kisváros ma szinte teljesen a turizmusból él és része a Világörökséghez tartozó Hallstatt–dachsteini kultúrtájnak. A város a kelta eredetű nevét is sóról kapta. hall = só, statt = állomás,helység.

Közlekedés

A városka közlekedését a tóparti szűk földrajzi elhelyezkedése határozta meg évszázadokig.
A vasútállomását 1877. október 23-án adták át a településsel szemközt a Salzkammergut vasútvonal mentén. A vasútállomás és Hallstatt között hajójárat közlekedik, amely egyben az 1990-es évekig az egyetlen hajón üzemelő postajárat volt Ausztriában. Ma már autóval történik a postai szolgáltatás. Vasútvonala egyvágányú, villamosított.Parkolásra a településen 4 fizető parkoló van kijelölve.
A Salzbergwerk és a P2 jelű parkoló között kábelvasút közlekedik.

Története

Az ember legrégebbi nyoma Hallstatt területéről egy kb. i.e. 5000-ből származó újkőkori kőbalta. 1846-ban Johann Georg Ramsauer bányatisztviselő vaskori temetőre bukkant a hallstatti sóbánya mellett. Ásatásai során 1045 sírt tárt fel, bár a temetőhöz tartozó település helye ma sem ismert; lehetséges, hogy a mai város alatt volt. A későbbi feltárások 1300-ra növelték a sírok számát, bennük mintegy 2 ezer személlyel. A sírmellékletek száma és értéke erősen változó, de kiugróan gazdag „fejedelmi sírt” nem találtak.A helybeliek az újkőkori idők óta ismert sóbányát termelték ki.

Látnivalók

– Sóbánya

– Dachstein üvegkilátó

– Jégbarlang

– A főtér

– A Szűz Mária mennybevétele-plébániatemplom 1505-ban készült el, tornya az előző, 1320-ban épült templomból maradt meg. A kéthajós épület jobb hajójában található késő gótikus szárnyasoltár 1515-ben készült. A bal hajó oltára valamivel régebbi, 15. századi. Ennek négy szárnypaneljét 1987-ben ellopták. A műtárgyakat 30 évvel később találták meg Olaszországban és 2017-ben visszaszolgáltatták Ausztriának.

– A templom északi oldalán található a temető és egy kis, 16. századi csontház. A szűkös temető miattt a holtakat 20-30 év után exhumálták, csontjaikat kifehérítették és dekorálták. A koponyákra ráfestették az elhunyt nevét, születésének és halálának évét, valamint kereszteket, tölgylombot, virágokat. Összesen 610 koponya található a csontkamrában.

– A tóparti evangélikus templom 1863-ban készült el.

– A Hallstatti múzeumban található Ausztriában a Bécsi Természetrajzi Múzeum után a hallstatti kultúra leggazdagabb kiállítása.

– A vaskori temető és a világ legrégebbi ismert sóbányája a város fölötti hegyen található, ahova gyalogösvény és a Salzbergbahn vezet fel. A bánya vezetett csoportokban látogatható.

– Az úrnapi körmenetet 1623 óta minden évben megtartják a tó partján.
1987 óta május első hétvégéjén rendezik meg a halstatti félmaraton futóversenyt.

– A Hallstatt Kulturell nyári zenei fesztivál keddenkénti koncertje ingyen látogatható.

– A Salzkammerguti Mozartfesztivált július-auguszban tartják
2011 óta rendezik a hallstatti úszómaratont.

– A helyszűke miatt a házak falához sokhelyütt gyümölcsfákat ültettek és felfuttatták azokat a falon.

forrás: Wikipédia

Hallstatt képekben

Utazó és fotós Erzsébet. A fotók mobiltelefonnal készültek.