Ismered a Medve-szurdokot? Fedezd fel! Bärenschützklamm Ausztriában

Posted on

A Medve-szurdok (németül Bärenschützklamm) Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye. Az egyedülálló természeti kincset 1978-ban természeti értéknek nyilvánították.

Elérhetősége: Közvetlenül az ausztriai Mixnitz faluból.Itt a szurdok bejárata. Mixnitz, Pernegg an der Mur község közelében van Stájerország tartományban.Tengerszint feletti magassága kb.479 méter. A szurdok másik végén a Guten Hirten menedékház található 1209 méteres tengerszint feletti magasságban. Innen tovább lehet menni vagy a Hochlantsch csúcsra , vagy a Teichalm tóra vagy a parkolóba vissza.
Bärenschützklamm parkoló ingyenes parkoló.

Látogatható : Május 1-től október 31-ig . 07.30 – 16.00 között.

A Medve-szurdok a Hochlantsch-vidék egyik leghosszabb szurdoka melyet a benne folyó Mixnitzbach patak vájt ki. 24 vízesés található itt. A szurdok látványosságai közvetlen közelről élvezhetőek, a kiépített utat létrák, hidak, teszik biztonságossá és látványossá.

A szikla-szorosban több mint 150 fahídon, létrán és 2900 lépcsőfokon keresztül lehet egyre feljebb jutni, miközben a patakok, zúgók, vízesések morajlanak a túrázó lába alatt. A szurdok meghódításához nem szükséges hegymászó tudás, de a sportos erőnlét, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség alapfeltétel.

A sziklák közül kiérve, a tisztáson 1209 méter magasan turistaház várja a túrázókat. Mivel a szurdokban a közlekedés egyirányú, a visszaút a hegy másik oldalán történik, egy fenyvesek között kanyargó ösvényen, ami a Teichalm-tóhoz vezet, ahol még érdemes egy rövid levezető sétát tenni a tóparti ösvényen.
A táv kb. 10-12 km, a szintkülönbség kb. 700 m.

Nehézség: Közepes nehézségű túra. Túrabakancs nélkülözhetetlen! Tériszonyosoknak nem ajánlott.

Belépő: Felnőtt: 3,50 €, gyerek (6-16): 2,60 €.

 

Látványosságok:

  • Teichalm tó (Teichalmsee)
  • Hochlantsch csúcs a csúcskereszttel
  • Csodatévő kápolna a Schüsserlbrunn.
  • Vízesések panoráma
  • Guten Hirten menedékház

Gyönyörű a táj és a panoráma.

Forrás:  Wiki

Medveszurdok képekben:
Fotós: Erzsike

„Amikor felérünk egy hegyre, nem a célt találjuk meg, hanem újabb csúcsokat. Mindig vannak újabb csúcsok.”

Herczeg Zsolt