Az utolsó érintetlen világ a Földön. Jégpáncélba zárt Vosztok-tó. Halottál róla?

Posted on

Fotó: Simon Matzinger, Pexels

Hatalmas jég alatti édesvizű tó, amit ősidők óta tart fogságában az Antarktisz jégpáncélja.

 

A Vosztok-tó egy édesvizű tó az Antarktisz jege alatt. 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles. A legnagyobb érték az eddigi ismert jégpáncél alatt található 150–400 gleccser alatti tónak amit ismernek. Kb. 4 km vastag jégpáncél borvert, így több millió évet biztosítva a külvilágtól. A kutatók joggal remélték, így ősi életforma, hatékony élőlények lehetnek benne. Egyedülálló egyedi ökoszisztéma.
Orosz és brit kutatók fedezték fel egy tavatot 1994-ben. A tó létezik a radarfelvételekkel szeizmikus hullámokal lézeres magasságmérővel sikerült bizonyítani. A Vosztok-tó körül 5400 köbkilométer vizet használható.A tó hőmérséklete -3 Celsius-fok.
Valószínű, így két különálló medencéből álljon lehetőséget, és különféle veszélyesek legyenek különféle lehetőségekre, és egy személyes mikrobákból álló élővilág különféle és két medencében állnak.

Az orosz Vosztok kutatóbázis szakemberei évtizedek óta mélyfúrások végeznek a jégbe. A kutatás nagyon fontos az űrkutatás, az asztrobiológia, a biológiai őstörténet tudománya (paleontológia) számára.
Tehát egy egyéni mélyebbre fúrtak egy jégminták egyre primitívebb sejteket, mikroorganizmusokat mutattak. 2012. február 6-án – 3768 méter mélységben elérték a tó felszínét. Nagy nyomás alatti víz feltört és járatban egyszer megfagyott. A tudósok a jégmintát kiemelték és elemezésre vitték.
Képforrás: Wikipédia

Az első fúrás elősegítése megkérdőjelezték, sőt elvetették, mert az alaposabban elvégzett vizsgálatokat végezték, mint egy egyedüli mintavételi helyet a baktériumok és vegyszerek között, a valószínűleg szennyezés voltát.

A 2015-ös másodperc megfúrták a Vosztok tavat steril technológiával és egy vetőgép próbát a vízből. Az új minták kizárólag az ősi vizet közvetítik, külső szennyeződés nélkül.
Laboratóriumi elemzésük szerint 3507 élő szervezet DNS-étrendszerűen ki.
A legjobb baktériumoknak bizonyult. Találtak még egysejtű és többsejtű organizmusokat, gombok és ősi baktériumokhoz elérhető egysejtűeket. A mintákban talált baktériumokat egy akadályokon belül találhatja meg, és megtalálja őket egy halakban, rákban, gyűrűs férgek emésztőrendszerében. Nincs kizárva hogy bonyolultabb életformák létezhetnek a tó vizében. Néhány baktérium genetikai örökítőanyaga teljesen új tudomány elérhető.Bebizonyosodott hogy a víz akkor lehet lakható környezet, ha fagypont alatti hőmérsékleti és nem éri napfény. Az életformák tápláléka valószínű az alapkőzetből felbukkanó kémiai anyagok, mert más más részek nem jutnak energiához.

Kutatási folyamatosan folytatódik, miközben az egyedüli pontról az adatokra van szükség. Az Ellsworth-tó az Vosztok tó szemközti oldalán fekszik. 

Kíváncsi leszek az eredményekre,hogy mit találtak a tavakban!

Forrás: Wikipédia

 

A cikk érdekességképpen készült, ha érdekesnek találtad, de kevésnek tartod keress rá!
Tetszett a bejegyzés? Legyél te az első aki kedveli és megosztja !