A csodatévő szent hely Mariazell. Fedezd fel!

Posted on

Mariazell közép-Európa egyik legnépszerűbb Mária-kegyhelye,zarándokhelye.

 

 Mariazell város Ausztria Stájerország tartományában, Alsó-Ausztria határán fekszik. Híres zarándokhely az egyik legismertebb Mária-kegyhely. Egy mesés kisváros amely kicsit-nagyot elvarázsol. Azt mondják, hogy csodatevő és szent városka. Szent kútjából gyógyító hatású víz csordogál.

Fekvése:
A város völgyek találkozásánál fekszik, így eljutni oda hágókon és nyergeken keresztül lehet. A szomszédos völgyek sugárirányban ágaznak szét. Leglényegesebb folyóvize a Salza és a legszámottevőbb tavai az Hubertussee és az Erlaufsee. Magasság:868 m

Megközelítés:
Ausztria Mariazell az S6 autóút Mürzzuschlagi lehatójától 50 km-re fekszik Onnan a 23-as, majd a 21-es úton kell haladni. Másik útvonal a 20-as úton haladva St Pöltentől 70 km-re.

Története:

Időszámításunk előttről nincs bizonyíték állandó településre a vidéken,de a 6. században az avarok uralma idején földművelő szlávok telepedtek le a környék hegyvidékén, amiről helység- és hegynevek tanúskodnak. Több császár, herceg, érsek, pápa is felkereste a várost. A bazilikának számtalan magyar vonatkozása is fellelhető.

Legendák

A város neve:

Magnus nevű bencés szerzetes elindult kezében egy fa Mária szoborral hogy, Mariazell lelkipásztora legyen.De egy nagy szikla elállta az útját. Imádkozni kezdett és a szobrot egy farönkre tette.A szikla kettéhasadt így tudta folytatni az útját. Amikor megérkezett a szobrot egy farönkre tette és kis fakápolnát épített köré.

A Henrik-legenda

Henrik, Morvaország őrgrófja és felesége köszvényes volt.Egy éjjel álmukban Szent Vencel azt mondta nekik hogy, zarándokoljanak el hozzá Mariazellbe és meggyógyulnak.Hálából pedig építsenek egy templomot

A Lajos-legenda

I. Lajos magyar király ellen a tatárok harcoltak és a király vesztésre állt. Ekkor imádkozni kezdett egy Szűzanya kép előtt a magyarok védőasszonyához. Álmában megjelent a Boldogasszony és azt mondta hogy, segít neki. Cserébe ha megnyeri a csatát, akkor utazzon el Zellbe és építsen templomot, majd helyezze el a Mária-képet benne.
I. Lajos magyar király győzelmet aratott.

Látnivalók:

Bazilika
Magnus sziklája (Ursprungsfelsen)
Bányászmúzeum Gußwerkben
Múzeumvillamos (Museumstramway)
Mariazelli vasút
Bürgeralpe felvonó
Holzknechtland élménypark
Gemeindealpe
Salza folyó
Szent kút (Heiliger Brunnen)
Mechanikus betlehem
Erlaufsee: Ivóvíz minőségű tó
Hubertussee
Advent A mariazelli adventi vásár az egyik leglátványosabb Ausztriában.

Forrás + fotó © Bwag/CC-BY-SA-4.0: Wikipédia

Fotók   F.Erzsébet

  • Tetszett a bejegyzés? Legyél te az első aki kedveli!