Ismered? Dunning–Kruger-hatás. Amikor a buta okoskodik.

Posted on

Mi is ez a Dunning–Kruger-hatás vagy effektus? Miért gondolják a tudatlan emberek okosnak magukat? Íme!

 

Röviden leírva a  pszichológia területén a Dunning – Kruger-hatás az a jelentség, amelyben az egy adott dologról az alacsony tudással rendelkező ember, túlbecsüli a saját képességeit, tudását.
Ez abból fakad, hogy ezek az emberek nem tudják felismerni képességeik hiányát és ezért nem objektíven értékelik önmagukat. Ez az elfogultság az alacsony képességű emberek belső illúziójából és a nagy képességű emberekben a külső dolgok félreértésből fakad,  így is mondhatjuk hogy kognitív elfogultságból származik.

Példával szemléltetve volt egy eset McArthur Wheeler büntetőjogi ügyében, ahol bankokat raboltak ki.
Az illető az arcát citromlével kente be, mert szerinte az láthatatlanná teszi a megfigyelő kamerák számára. Ez a hit azon alapult, hogy félreértette a citromlé és a láthatatlan tinta kémiai tulajdonságait.
Másik példa, amikor a gyenge előadóművészek nem képesek felismerni teljesítményük hiányosságait.

A két szociálpszichológus folyatta a kutatásaikat, hogy miért nem tudják az emberek felismerni saját kompetenciájukat? Miért hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket és miért nem képesek felismerni, ha más ért hozzá, vagy miért nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá?
Amire rájöttek és ez jó hír, az hogy ha ezek az emberek fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá.

Dunning és Kruger 2000-ben Ignobel-díjat kapott a munkásságáért.

forrás: wikipédia wiki
képforás:pexels

 

A cikk érdekességképpen készült, ha érdekesnek találtad, de kevésnek tartod keress rá!
Tetszett a bejegyzés? Legyél te az első aki kedveli és megosztja !