Indulás! Krimml-vízesés – Európa legnagyobb zuhataga

Posted on

Milyen egy gleccserfolyó a hegyekben? Nos csodálatos. Krimml-vízesés túra képekkel.

 

Krimml az ausztriai Salzburg tartományban Zell am See-től 54 km-re ,1067 m tengerszint feletti magasságban, a Hohe Tauern Nemzeti Park területén található. Lakosainak száma 844 volt 2009-ben. A település mellett található a 380 méter magas Krimmli vízesés. A Krimmli vízesés Ausztria legmagasabb vízesése. A vízesést a Krimmler Ache, egy gleccserből eredő folyó táplálja, vízgyűjtő területe 110,7 km2. A folyó vízhozama jelentősen változik a különböző évszakokban, júliusban több, februárban kevesebb.

A vízeséshez látogatók számára kiépítettek a Wasserfallweg túraösvényt. Ez az út végig a vízesés mellett halad ami 4 km hosszú és kb. 10-11 kilátó pontot találunk, ahol vízpára megcsapja a látogatókat. A vízesés három lépcsője közül a felső 1470 m-es magasságból indul és 140 méteres. A középső lépcső 100 méteres az alsó 140 méteres. Kb. 10 perces sétával érünk a vízesés alsó lépcsőjéhez. A kiépített út legfelső pontjáig 1 és negyed óra alatt juthatunk. Az időjárástól függően április közepétől október végéig látogatható.

Akik nem tudnak feltúrázni igénybe vehetik a Nationalparktaxi szolgáltatását. Előre megbeszélt időpont alapján és térítés ellenében kisbuszokkal viszik fel a látogatókat.

Elérhetőség: Autóval, busszal vagy a Mittersill-Krimml-vasúttal is elérhető.

Belépődíj köteles útvonal. Felnőtt 4 Euro/fő gyerek 1Euro/fő pontos árakról és részletes információk a hivatalos honlapon.

A vízesésnél férfi-női mosdó, WasserWunderBar étterem, ajándékbolt, egy vízi játszótér és a Krimml, Wasserfallzentrum látogatóközpont található, ahol látványos multimédia show mutatja be a víz világát. Itt minden a vízről szól.

A környéken található a kristályairól híres Pinzgauertal, amit szintén érdemes megtekinteni.

forrás: Wikipédia

 

Krimml-vízesés képekben:

fotós: Erzsike

 

One Reply to “Indulás! Krimml-vízesés – Európa legnagyobb zuhataga”

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .